24
set
Comparteix:

MARC NORMATIU

La correcta gestió de residus  està reglada per la publicació de dos normatives recents:

  • La llei 07/2022, de 8 de abril, de residus i sols contaminats.
  • El Real Decret 1055/2022, de 27 de desembre, d’envasos i residus d’envasos.

Totes dues  normatives tenen com objectiu principal prevenir i reduir l’impacte en el medi ambient al llarg del cicle de vida d’un producte, que finalment es convertirà en residu.

S’estableixen mesures destinades, com a primera prioritat, a la prevenció de la producció de residus i, atenent a altres principis fonamentals, a la reutilització, al reciclat i altres formes de valorització de residus i economia circular.

Envasos afectats, registre de productors i SCRAPS

Amb l’arribada del Reial Decret 1055/2022, entre les principals novetats que incorpora aquest Reial Decret figura la ampliació de la Responsabilitat Ampliada de Productor (RAP) a envasos comercials i industrials, que fins ara només afectava als domèstics.

També destaca la creació del registre de productors, es tracta d’un espai habilitat pel Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITERD) en el que les empreses han de inscriure’s i reportar els envasos posats al mercat.

La data límit per la inscripció com a productor de residus d’envasos comercials i industrials es a fixar fins el 31 de març de 2023, però s’ha prorrogat sense data fixe, si bé es cert que el proper 1 de Gener del 2025 entrarà en vigor tot allò establert en el RD 1055/20228 pel que fa a envasos comercials e industrials. Totes les empreses hauran que posin al mercat envasos domèstics, comercials i/o industrials hauran d’estar registrades al registre i formar part d’un SCRAP (sistema col·lectiu de Responsabilitat ampliada del productor) o crear el seu propi SIRAP (sistema individual de Responsabilitat Ampliada del Productor).

Teniu a la vostre disposició tota la informació a la pàgina web de Ecoembes www.ecoembesempresas.com

 

0 No hi ha comentaris

Comments are closed.